Hírek

→Csatlakozzon Ön is a PCC-hez!
ISO 12647-2 szerint tanúsított magyarországi nyomdák

GPwA 2023 zöld minikonferencia és díjkiosztó

A tizenharmadik alkalommal kiírt GPwA pályázatra 2023-ban 19 szervezet (12 nyomda, 2 csomagolóanyag-gyártó, 1 papírgyártó és 4 papírkereskedő) nyújtott be pályázati dokumentációt. A GPwA zsűrije 2023. október 30-án hozta meg döntését az idei díjakról, melyeket 2023. november 9-én a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesülettel közös szervezésben, a zalaegerszegi Mindszentyneumban megtartott zöld minikonferencia keretében  adták át.
 

A GPwA 2023 Zöld Minikonferencia és díjkiosztó programja

A GPwA 2023 Zöld Minikonferencia előadói és a díjazottak

A GPwA 2023 díjazottai

Az idei Zöld Szervezetek ábécé rendben a következők: Alföldi Nyomda Zrt.: 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája; Antalis Hungary Kft.: 2023 ötcsillagos Zöld Papírkereskedője; ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.: 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája; Central Dabasi Nyomda Zrt.: 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája; CODEX Értékpapírnyomda Zrt. 2023  ötcsillagos Zöld Csomagolóanyag-gyártója; Color Pack Zrt.: 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája;  DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt.: 2023 ötcsillagos Zöld Papírgyártója; Elanders HUngary Kft. 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája; Europapier Budapest Kft. 2023 ötcsillagos Zöld Papírkereskedője; Gelbert ECO Print Kft.: 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája; Gyomai Kner Nyomda Zrt.: 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája; IGEPA HUNGÁRIA Kft. 2023 négycsillagos Zöld Papírkereskedője; MEDIAWORKS HUNGARY ZRT. Budapesti Nyomda: 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája; Pakett 2005 Csomagolóanyag Gyártó Bt.: 2023  háromcsillagos Zöld Csomagolóanyag-gyártója; Papyrus Hungária Zrt.: 2023  ötcsillagos Zöld Papírkereskedője; Pátria Nyomda Zrt. 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája; Pénzjegynyomda Zrt.: 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája; Prime Rate Kft. 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája; Prospektus Kft. 2023 ötcsillagos Zöld Nyomdája.

A GPwA 2023 díjazottainak regisztere ITT tekinthető meg.

Idén első alkalommal került kiadásra a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, a Nyomda- és Papíripari Szövetség és a GPwA alapító-tulajdonosa a Mérnök és Nyomdász Kft. által alapított: Az Év Családbarát Zöld Szervezete különdíj átadására, melyet hat felterjesztett ötcsillagos zöld nyomda közül választott ki a zsűri.

Az Év Családbarát Zöld Nyomdája idén az

ANY Biztonsági Nyomda lett. 

………………………………………


Pantone Matching System – PCC Workshop

…………………………………………

 

A GPwA 2022 Zöld Minikonferencia előadói és díjazottai

A GPwA2023 Zöld Minikonferencia előadásainak videofelvételei az alábbi helyeken érhető el:

………………………

a világ és Európa nyomdaipara

Global Trend 2v

A Smithers Pira „A globális nyomtatás jövője 2024-ig” című elemzése szerint az elkövetkező 5 évben mérsékelt növekedés várható. A globális nyomtatási piac értéke a 2019-es 818 milliárd dollárról 2024-re 874 milliárd dollárra emelkedik, ami 1,3%-os átlagos éves növekedési ütemnek felel meg. Az összes nyomtatási mennyiség ugyanakkor állandó marad (körülbelül 49,5 trillió A4-nek megfelelő nyomatmennyiség) – ez azt jelzi, hogy a hozzáadott érték potenciál még létezik. Néhány általános trend • A kereskedelmi nyomtatás (reklám, promóciós termékek, tranzakciós levelek stb.) és a legtöbb periodikus kiadvány (újságok, magazinok, katalógusok stb.) mennyisége csökken, a könyvnyomtatás ugyanakkor visszatér a növekedéshez. • A csomagolóanyag- és címkenyomtatás területe virágzik. • A nyomtatási mennyiség csak az átmeneti gazdaságokban* növekszik jelentősebb mértékben.

* A fejlődő országok között megkülönböztetnek átmeneti gazdaságokat és a legkevésbé fejletteket. Az átmeneti gazdaságok közé tartoznak a Független Államok Közösségének tagállamai, valamint Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia, Montenegró és Szerbia. Ez az országcsoport nevét a szocialista tervgazdaságból a kapitalista piacgazdaságra váltás miatt kapta.A nyomtatási eljárások trendjei:

A digitális nyomtatási eljárások arányainak alakulása (Forrás: Smithers, 2019)

Forrás: 2021.01.04 www.intergraf.eu

 

Az ISO 12647-2 szabványnak megfelelő ofszetnyomtatás tanúsítása

A szabványos ofszetnyomtatási folyamatok minősítésére Magyarországon elsőként a P&E Mérnök és Nyomdász Kft. dolgozott ki eljárást, mely alapján a minősítést a Mérnök és Nyomdász Kft. végzi, a három évre szóló megfelelőségi tanúsítványt pedig a hazai nyomdák körében jól ismert tanúsító szervezettel, az Intercert-tel együttműködve adják ki. További információkat találhat ITT!

A nyilvános rendszerekben regisztrált, ISO 12647-2 tanúsított hazai nyomdák regisztere ITT látható.

OK PrintCheck igazolás

Ha arra van szüksége, hogy független, harmadik fél igazolja, hogy ofszetnyomata megfelel a hatályos nyomtatási szabvány követelményeinek, a P&E KFT. bevizsgálja az Önök által készített nyomatokat és azok ISO 12647-2 szerinti megfelelőségéről igazolást állít ki.

Fontos, hogy a monitoron megjelenített színes képek, illetve a nyomatok vizuális értékelésének körülményei szabványosítottak legyenek! Az ezzel a témakörrel foglalkozó szabvány érvényben lévő (harmadik) kiadása, az ISO 3664:2009 Graphic technology and photography – Viewing conditions.

További nyomdaipari szabványok találhatók portálunk: Aktuális/Szabványok helyén.2