GPWA: A ZÖLD DÍJ

Green Printworld Award – Zöld Díj

 


A pályázat: a P&E KFT. a papír-, nyomda- és csomagolóipar területén végzett kiemelkedő környezetközpontú vállalatirányítási tevékenység, környezetkímélő technológiák alkalmazása, valamint a környezettudatosság fejlesztése területén végzett tudatformáló, példamutató tevékenység elismerésére Magyarországon elsőként dolgozta ki 2011-ben a szakma Zöld Díj rendszerét, a GPwA-t, melynek független minősítése révén a szervezetek hivatalosan és emblematikusan is megkülönböztethetők. A GPwA idén tizennegyedik alkalommal kerül kiírásra.

Kategóriák: Az Év Zöld Papírgyártója, Az Év Zöld Papírkereskedője; Az Év Zöld Nyomdája ; Az Év Zöld Csomagolóanyag-gyártója; Az ÉV Családbarát GPwA szervezete

Az elbírálás főbb szempontjai.  A  GPwA minősítési rendszerében alapvetően olyan elvárások és azok pontozása szerepel, melyek megléte dokumentálható, ellenőrizhető. Az értékelés a következő főbb szempontokat veszi figyelembe: környezettudatosság és fenntarthatóság iránti elkötelezettség: környezeti célok és programok; környezetkímélő anyagok, berendezések és zöld technológiák alkalmazása; az anyagokkal és erőforrásokkal való takarékoskodás; a veszélyes és nem veszélyes hulladékok kezelése, hulladékok újrahasznosítása, a környezettudatosság belső és külső kommunikálása; CSR (a vállalat társadalmi felelősségvállalása); ISO 14001, ISO 50001,  FSC/PEFC, EU Ökocímke használati jog stb.

Az értékelés, a minősítés technikája. Az értékelés alapja: benyújtott pályázati dokumentáció; helyszíni audit; a pályázó honlapja; publikációk, előadások, konferenciák; iparági megítélés. A GPwA odaítélésének minimum feltétele: a papírkereskedőkre, nyomdákra és csomagolóanyag-gyártókra külön-külön kidolgozott értékelési rendszerben adható maximális pontszám minimum 55 százalékának elérése. Azok a pályázók, amelyek legalább 55%-ot érnek el – teljesítményüktől függően – Az Év Zöld Papírgyártója/Az Év Zöld Papírkereskedője/Az Év Zöld Nyomdája/Az Év Zöld Csomagolóanyag-gyártója cím két-, három, négy, illetve ötcsillagos minősítéseit kapják meg. A díjazottak tanúsító oklevelet és logóhasználati jogot kapnak, továbbá a díjazottakat a P&E KFT. felveszi a regiszterébe, amely ezen a honlapon hozzáférhető nyilvános jegyzék. A GPwA médiatámogatói – a díjazottak nevét az eredményhirdetést követően közlik szakmai lapjaikban.

A GPwA 2023 fővédnökei, támogatói, médiapartnerei. Fővédnökök: Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, Nyomda- és Ppapíripari Szövetség, Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség, Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar, Széchenyi István Egyetem Csomagolásvizsgáló Laboratórium, Prosystem Print Kft. Támogatók: Canon Hungária Kft., Eurotronik Zrt., Heidelberg Magyarország Kft., Hesse Trade Kft., hubergroup Hungary Kft., Jura Trade Kft., manroland Magyarország Kft., Sun Chemical Kft., Wallitrade Kft. Médiapartnerek: Magyar Grafika, PrintPacktech.

A GPwA szervezője: a Mérnök és Nyomdász Kft., projektvezető: dr. Schulz Péter

………………………………..

A 2023-as GPwA díjkiosztóról szóló hírt lásd ITT!

…………………………………..

2010: a GPwA (Green Printworld Award) Zöld Díj ötletét, az értékelés szakmai szempontrendszerét, a GPwA üzleti modelljét a P&E Mérnök és Nyomdász KFT. két alapítója: dr. Schulz Péter és Dr. Endrédy Ildikó PhD dolgozta ki. A Magyarországon első és az óta is egyetlen papír- és nyomdaipari zöld megmérettetés elindításának szakmai és erkölcsi támogatói dr. Egyed Béla (1942–2019), dr. Fábián Endre, Dr. Kardos György (1942–2020), Dr. Patkó István, Schuck István és Szilágyi Tamás voltak.

2011: megjelenik az első GPwA pályázati kiírás Az Év Zöld Papírkereskedője és Az Év Zöld Nyomdája kategóriákban.

2013: ebben az évben került sor az első fővédnöki/támogatói különdíjak átadására (X-Rite Pantone; Igepa)

2014: a GPwA kiírása – Az Év Zöld Csomagolóanyag-gyártója – területtel bővült.

2018: a fővédnökök köréhez csatlakozott a Széchenyi Egyetem Packaging Laboratory.

2020: A GPwA – Az Év Zöld Papírgyártója – területtel bővült.

2021: A fővédnökök köréhez csatlakozott a Nyomda- és Papíripari Szövetség

2023: Első alkalommal osztották ki a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, a Nyomda- és Papíripari Szövetség és a GPwA alapító-szervezője a Mérnök és Nyomdász Kft. által alapított, Az Év Zöld Családbarát Szervezete különdíjat

A Zöld Minikonferenciával egybekötött díjátadó ünnepségek minden évben a Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesülettel közösen kerülnek megrendezésre.